2012. április 23., hétfő

A nemdohányzó lepke

Kövér László – nem először, vélhetőleg nem is utoljára – nekivadultan fröcsög a szocik és a LMP ellen. (Afölött most elegánsan hunyjunk szemet, hogy amikor azon méltatlankodik, hogy mit keresnek ezek a Parlamentben, senki nem figyelmeztette, hogy te, Laci, ezeket is a szavazófülkérek juttatták be.)
Hogy az LMP-t nem szereti, azt értem. Egy Kövér beállítottságú és múltú (sőt, külsejű) ember nyilván nem szereti azt, ami a demokráciát, a sokszínűséget, a szabadságot, a friss levegőt képviseli. De hogy az MSZP-vel mi baja?! Mert: ha a szocik az MSZMP utódpártja, akkor mi a baj velük? Teszem föl a kérdést Kövér jól tudható pártállami/állampárti múltja ismeretében. Ha meg a szociknak semmi közük az MSZMP-hez, akkor megint csak mi a baj velük? (Már túl azon, hogy ellenzéki párt, így az orbáni ideológia szerint eleve megégetni való boszorkányok.) De ez a második felvetés nem áll erős lábakon, tekintve, hogy Kövér eleddig nem határolódott el attól a kezdeményezéstől, amely törvénybe foglalná, hogy az MSZP egyenes leszármazottja az MSZMP-nek, így az elkövetett bűnökért való felelősséget is örökli.
Csak hát, ez így nem valami gusztusos. Maga a fröcsögés sem, de hogy éppen egy volt funkci teszi, úgy fokozottan nem az. A bűnüldözésben elmegy, sőt, akár előnyös is lehet, ha rablóból lesz a pandúr. De a politikában, ne mondjam, a politikai kultúrában ez visszatetsző. Lehet, persze, pálfordulni, beismerni, hogy a lepkeléthez szükség volt a hernyólétre, de ehhez tudni kell szerénynek lenni. Akár csöndben is maradni.
Nyolc éve nem dohányzom, nem is hiányzik (sőt, zavar is a füst), de elképzelhetetlen, hogy a dohányosokra acsarogjak, mintha kezdettől fogva hű, de milyen kőkemény nikotintagadó lettem volna. Igaz, én nem is vagyok ház- vagy mit tudom én, milyen elnök.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése