2010. október 4., hétfő

Arról, hogy racionális lények vagyunk-e

Elég ritkán lottózom, talán leginkább azért ritkán, mert sajnálom a pénzt és az izgalmat ilyen kis valószínűségű nyerésre. De azért olykor mégis, mert hátha... (Még ebben az életben nem volt kettesnél nagyobb találatom.) De amikor játszom, mindig ugyanazt az öt számot teszem meg.
Mármost ha racionális lények volnánk, akkor könnyen beláthatnánk, hogy ha ennyi és ennyi a valószínűsége (lusta vagyok utánaszámolni) a 90-ből megtippelt 5 szám és a kihúzott 5 szám egyezésének, akkor a megtippelt és a kihúzott számok közti eltérésnek pedig annyi és annyi a valószínűsége (nyilván nagyságrendekkel nagyobb), és hogy a kihúzott szám a megtippelttől mennyire különbözik, az a valószínűség szempontjából közömbös. Ha megtippeltük a 4-est, akkor a nyereménytől való elesésünk szempontjából mindegy, hogy az 1-est vagy a 90-est húzták ki.
De nem vagyunk racionális lények, ezért hajlamosak vagyunk furcsa, látszólag valami szabályszerűséget, rendszert követő eredménynek nagyobb jelentőséget tulajdonítani. Ha pedig az eredmény által elestünk a nyereménytől, akkor jobban bosszankodni, mint ha nem fedeztünk volna fel (látszólagos) szabályszerűséget. De térjek a lényegre. Az alábbi táblázatban a felső sor az állandó tippjeimet, az alsó a legutóbb kihúzott nyerőszámokat tartalmazza.
1318325274
1319315373

4 megjegyzés:

  1. Ez igen! :(

    Ami a lottózás racionalitását illeti, a következő példát olvastam valahol: egy száguldó autóban utazol Nyíregyházáról Szombathelyre, éjszaka. Valahol az út mentén (nem tudni, hol, bárhol lehet) van egy fölállított, 2 m magas, 2 cm széles léc. Van a kezedben egy töltött pisztoly, egyetlen tölténnyel. Ezt tetszés szerint bármikor elsütheted az ablakon át menet közben. (Hangsúlyozottan: éjszaka van, nem látsz semmit.) Ha a lécet eltaláltad, nyertél. Matematikailag kb. ennyi esély van egy öttalálatosra.

    Nem tudom, mennyibe kerül ma egy lottószelvény - de kiadnád az árát egy ilyen fogadásra?

    VálaszTörlés
  2. Ma már 200 Ft fölött van. Valószínűleg nem adnám ki az összeget egy olyan fogadásra. Ugyanakkor
    1) valami nem stimmel, mert vannak ötös találatok, szerinetm a léces példához képest nagyobb gyakorisággal. Akkor vagy nem jó a léces példa, vagy le van vajazva a számok kihúzása – amit nem hiszek.
    2) Vannak négyes találatok is, amikre még mindig megéri kiadni az adott összeget.
    (De persze, igazat adok neked, azért is szoktam csak igen ritkán próbálkozni.)

    VálaszTörlés
  3. Ad 1.) Vagy egy harmadik lehetőség: te is (mint csaknem mindenki, aki nem foglalkozik hivatásszerűen a mennyiségekkel és valószínűségekkel) áldozatául esel az ún. számvakságnak. Ha annyian lövöldöznének azon az autóúton, ahányan lottóznak (és ahány szelvénnyel!!), évente egyszer-kétszer csaknem biztos, hogy eltalálná valaki a lécet.

    VálaszTörlés
  4. Ez nekem is eszembe jutott (elvégre a kísérleti fizikusok így tudják megfigyelni a nagyon ritka magreakciókat), sőt, valószínűleg igaz lehet mégis, ha arra gondolok, hogy 90 gyerek hányféle sorrendben tud egyesével bemenni az osztályterembe - hogy aztán az első öt az legyen, akire én gondoltam.

    VálaszTörlés