2012. március 21., szerda

Nem lehetséges


Állítólag megjelent az interneten egy írás Vona Gábortól, a Jobbik vezérétől, melyben zsidók nélküli Magyarországot szeretne. A szóban forgó írást nem találtam, csak a rá érkezett reakciókból következtetek a létezésére, pontosabban találtam valamit, ahol viszont a szerzőség nem derül ki.
De mindegy is. Azt hiszem, nyugodtan vélelmezhetjük, hogy a cikk szellemisége nem áll távol Vona Gábortól.
Fölmerül viszont egy probléma. Persze, nem csak egy, de hát, olyan kérdéseket fölösleges föltenni, hogy Vonának voltaképpen mi baja a zsidókkal, mert az értelmes válaszhoz el kéne szakadnia attól a gyermeki állapottól, hogy „Dezső bácsi csak a nővéremnek hozott csokoládét, amiért is Dezső bácsi rossz, csúnya, és Dezső bácsi haljon meg!”. Vonának valamiért a zsidók csúnyák, rosszak, tehát haljanak meg. Meg mert nincs sapka a fejükön. Vagyis izé… ellenkezőleg.
Azt sem érdemes, pontosabban nem tanácsos megkérdezni, hogy mégis, hogy képzeli megtisztítani szép hazánkat a zsidóktól. Nem tanácsos, mert a recept megvan. (Abban meg végképp el lehetne veszni, hogy ki számít majd zsidónak.)
Hanem volna azért itt valami. Amennyire tudom, a Jobbik előszeretettel állít keresztfákat közterületeken, és amennyire tudom, a keresztfa a kereszténység egyik szimbóluma. Na, ez viszont sehogy sem passzol össze. Kedves Jobbik, vagy keresztények vagyunk, vagy ki akarjuk füstölni a zsidókat az országból. Átfedés nincs, nem lehetséges.
Jó, tudom. Lehet gyártani metaforákat, hogy ez az ország az Úr háza, ahonnan Krisztus nevében kihajtjuk a kufárokat. De egy metaforánál előnyös, ha komolyan vehető. Szóval, nem lehet egyszerre kereszténynek meg rasszistának lenni. (Ezt is tudom, a Jobbik nem rasszista, ezt csak a sok rohadék Kohn meg Weiss meg Lakatos meg Kolompár terjeszti róla.)
És még valami. Abban a pillanatban, amint emberek egy csoportjának félnivalója támad – pusztán azért, mert azt a csoportot alkotja, amelyiket –, felül lesz írva a rendszerváltás, az összes szabadságharc, az összes függetlenségi nyilatkozat, mondhatni, az alapvető emberi jogok lesznek fölülírva. Az emberi méltóságról már nem is beszélve.

2 megjegyzés:

  1. Szia.
    A szóban forgó írást olvastam, és megosztottam a fészbukon, de a következő belépéskor már nem volt meg.Azóta sem találom. Évi

    VálaszTörlés
  2. Ha itt nem találod, azt nem értem, mert itt van most is.
    Ha a fészbukon nem találod, azt sem értem. De a megosztást köszönöm.

    VálaszTörlés